четвъртък, 4 април 2013 г.

Моята баница със сирене...

или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :))



1 пак. фини кори 
останалото ми е на око, но общо взето:

плънка:
сирене о-о 300-400г
яйца 4-5 L размер ползвам
кис. мляко 4 с.л.
малко олио

150г масло, разтопено
1ч.ч. прясно мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и оставям настрани. Така - с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата двойна кора, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. На този етап, можете да я покрите с кърпа и да я оставите за през нощта например, за да я изпечете за закуска. Нарязвам на парчета, поливам с останалото масло и с прясното мляко. Пека на 180
°-190°С до готовност/зачервяване.  Харесваме я хрупкава, затова изстива непокрита. Ако разположите корите по свободно, също помага за хрупкавостта. 
Ако ви харесва по мека - напръскайте с вода и захлупете с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.

Пробвала съм и други варианти на баница, но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооого. По този начин правя и с други плънки - тиква, ябълки, спанак, папад.

Рецептата съм взела от моята свекърва. 💗


И с Одрински кори - по-дебели са от фините.  Ако искате да наподобите баница  с домашно точени кори, те са идеален вариант, а и по-бърз. :)

Само корите сменям и не ги слепвам, ползвам по една. Поръсвам една кора с маслото и плънката и завивам.  Много ни харесва на нас и така. :) 


1 коментар:

  1. Мила, Морена! Това е любимата баница на семейството ми от години! Безкрайно благодарна съм, че си я споделила с нас! Не откривам твои контакти, а бих се радвала да те следвам в социални мрежи за повече рецепти! Особено хлебчето с квас. Поздрави, Жени от "С любов за кВас".

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...